Grafisk form: Alexis HolmqvistSamlingen - En danshistoriaSAMLINGEN dansar den inofficiella danshistorien i unikt danskonstverk

När den svenska danshistorien ska beskrivas lyfts ofta de välkända koreograferna fram. Sällan nämns de personliga berättelser som över tid bildar människors gemensamma danshistoria.

Detta vill fem koreografer ändra på genom det koreografiska projektet Samlingen som under våren gör nedslag i Ulricehamn, Linköping, Borlänge och Pajala.

– Den svenska offentliga danshistorien saknar både perspektiv och erfarenheter. I Samlingen intresserar vi oss av att möta olika danspersonligheter, från dansälskare, primadonnor och nyfrälsta dansare till de som harvar på. Alla får vi plats i danshistorien, säger de fem koreograferna bakom Samlingen.

Koreograferna är Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir, Stina Nyberg och Zoë Poluch. På varje ort kommer koreograferna i Samlingen i tre dagar tillsammans med lokala dansutövare, en lokal solodansare och publik skapa ett danskonstverk.

Varje dansverk kommer bli helt unikt beroende på såväl deltagare som platsen och inte minst själva lokalen.

De tre dagarna ska ses som ett konstverk som börjar när deltagarna träder in i rummet och slutar med att publik bjuds in till en föreställning där Samlingen och deltagarna dansar sin danshistoria så som den har bearbetats under de föregående dagarna.

På varje ort samarbetar Samlingen med den lokala eller den regionala riksteaterföreningen.

Orter och datum 2019
Ulricehamn 15-17/3
Linköping 22-24/3
Borlänge 29-31/3
Pajala 5-7/4


Konstnärligt team

Koreografer: Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir, Stina Nyberg och Zoë Poluch


Producent

Riksteatern