Photo: Lina Aalto Setälä

HARLEQUIN


Av och med: Sonja Ahlfors, Joanna Wingren, Nina Matthis, Nadja Hjorton, Lisen Rosell, Amanda Apetrea
Ljusdesign: Mira Svanberg
Scenografi: Hallveig Eiríksdóttir, Gígja Sara Björnsson, Selma Reynisdóttir & Tanja Lévy
Producent: Elina Tervonen
Produktion: Blaue Frau i samproduktion med Interim AB
Urpremiär: Hangö teaterträffEn Harlequinroman har aldrig blivit en klassiker, men genren läses och skrivs fortfarande av miljontals kvinnor världen över. Vad är det kvinnor fantiserar om då de tänker på Godsägaren Götz, arkitekten Anton van der Buren, Greve Vincenzo eller Markisen Veryan? Deras bröstmuskler hårda som sten, deras blick av stål? Kärlek? Monogami? Sex? Åtrå? Gemenskap? En historia med ett lyckligt slut?

Harlequin är ett mångfacetterat och överraskande konstnärligt verk där Harlequinromanerna utforskas ur ett feministiskt perspektiv. I det här projektet hyllas snusklitteraturen! Hur praktiskt är det inte att kunna ta fram en god bok och dra en handtralla, klittra loss, kväva bävern, stoppa strumpan? Upphovsmakarna tycker att det är kinky att storyn är förutsägbar och traditionellt normativ och går igång på de göttiga bitarna - erotiken och romantiken och ser Harlequinromanerna som potentiella självhjälpsböcker. Mer eskapism åt folket!Produktionen är ett samarbete mellan Blaue Frau, performern Nina Matthis (SE) samt Nadja Hjorton (SE), Lisen Rosell (SE) och Amanda Apetrea (SE) från ÖFA-kollektivet. Den visuella ramen skapas av Hallveig Eiríksdóttir (IS), Selma Reynisdóttir (IS) och Gígja Sara Björnsson (IS). Ljusdesignen görs av Mira Svanberg (SE). Utgående från Harlequinromanens värld gör Blaue Frau och ÖFA varsin föreställning, det isländska teamet tolkar temat visuellt och under en vecka i Hangö sätter de ihop delarna till en helaftonsföreställning.Utgående från Harlequinromanens värld gör Blaue Frau och ÖFA varsin del, det isländska teamet tolkar temat visuellt och under en vecka i Hangö sätter de ihop delarna.

Under 2019 och 2020 turnerar föreställningen i Norden.Föreställningen har erhållit stöd av Nordisk Kulturkontakt, Svenska Kulturfonden, Sparbanksstiftelsen Tre Smeder, Centret för Konstfrämjande, Helsingfors Kulturcentral, Föreningen Konstsamfundet, Svenska Bostadsstiftelsen i Helsingfors, Kulturfonden för Sverige och Finland, Kulturfonden Island-Finland, Gesellius fond, Nygréns Stiftelse, Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Interim Kultur AB